Artikelen

Kom voor jezelf op

7 Oct 2021

Laat je niet beïnvloeden door anderen

Denken mensen om je heen dat je anorexia hebt of dat je alleen maar wortels en sla eet? Ben je het zat dat je opmerkingen krijgt zoals: ‘Als ik jou was zou ik de hele dag magnums en patat eten’ of dat als er getrakteerd wordt er standaard tegen je wordt gezegd: ‘Jij kan het wel hebben’. Opmerkingen van anderen zeggen vaak meer over de ander dan over jou. Misschien willen ze zelf eigenlijk wel een paar kilootjes kwijt, maar lukt het niet of wordt het geschaard onder ‘het is goedbedoeld’. Laat je niet van de wijs brengen door anderen mensen en doe het echt voor jezelf. Aankomen moet iets zijn wat jij wilt. Jouw waaromvraag is essentieel. Als jouw antwoord hierop is dat andere mensen willen dat je aankomt, bedenk je dan goed of aankomen wel iets is wat JIJ wilt.

Of je wel of niet aan wilt komen, zolang je dun bent zullen de opmerkingen en adviezen die je naar je hoofd geslingerd krijgt niet zomaar zijn verdwenen. Merk je dat het weer zover is, let dan goed op je lichaamstaal en manier van praten. Door hierop te letten, kan jij zelfvertrouwen uitstralen en voorkom je dat anderen over je heen walsen. Grote kans dat ze het een volgende keer wel uit hun hoofd halen om opmerkingen te maken.

Doe het volgende:

  • Zorg ervoor dat je rechtop zit of staat
  • Friemel niet aan je haar of een koordje van je trui
  • Kijk niet weg als een ander praat en beweeg niet voordat hij/zij is uitgesproken
  • Zorg ervoor dat je een open houding hebt, sla geen armen of benen over elkaar
  • Laat de ander uitpraten en zorg ervoor dat anderen jou ook niet onderbreken als je aan het woord bent
  • Gebruik in je antwoorden ‘ik’. Beschuldig andere niet en vermijd het woord ‘jij’
  • Praat langzaam, duidelijk en met een normaal stemgeluid. Laat je stem dalen aan het eind van je zinnen, zodat je geen vragende toon hebt

Mensen die van nature dominant zijn willen de baas spelen. Laat je niet intimideren en laat ze uitpraten. Zorg er in de tussentijd voor dat je open, begripvol en zelfvertrouwen uitstraalt.

Ben je iemand die altijd ‘ja’ zegt of dingen wil uitleggen. Leer dan ‘nee’ zeggen op een empatische manier. In plaats van alleen ‘nee’, begin je zin met ‘Helaas, …’ of ‘Ik vind het vervelend voor je, maar….’

 

Deel op social media

×